Pop Maria
În acest „colț de țară” priceperea și strădania meșterilor populari reprezintă una dintre cele mai valoroase comori ale Maramureșului, ei fiind ambasadorii tradițiilor și patrimoniului cultural din această zonă a țării. La fel este și meșterul popular Pop Maria din localitatea Budești, de la nr. 1, în vârstă de 71 de ani. Privindu-i munca îți oferă posibilitatea de a pătrunde într-o lume fabuloasă, unde se poate vedea „pe viu” frumoasele costume populare, broderii care se aplică pe clopurile din paie, învățând acest meșteșug de copilă de la bunica ei, apoi de la sora ei mai mare cu patru ani.

Toporan Ion
Casa este dovada importanței de care s-a bucurat întotdeauna cei care o locuiau și, de aceea, pe lângă funcționalitate s-a avut în vedere și aspectul ei arhitectonic dar și estetic. Casele din Budești și Sârbi au o arhitectură în armonie cu peisajul în care se află așezate „formând o simbioză între om, creațiile sale și mediu. Făuritorul în prelucrarea lemnului, dulgherie și sculptură în lemn (acoperiș cu șindrilă, porți tradiționale) se numește Toporan Ion și locuiește în Budești, la nr. 832. A început acest meșteșug la vârsta pensionării. A învățat sub îndrumarea unui meșter popular din Berbești

Borodi Ioan
Sculptorul popular Borodi Ioan locuiește în Budești la nr. 253. Încă din stradă se poate admira priceperea și dăruirea de care dă dovadă în realizarea ornamentelor și sculpturilor din lemn care se află la fațada casei, o gospodărie frumoasă și ordonată, inconfundabilă datorită operelor de artă, realizate de acest făuritor de frumos. Lucrările sculptate sunt numeroase, începând de la porțile maramureșene, troițe dar și obiecte artizanale în miniatură cum ar fi fusul cu țurgalău. Datorită muncii migăloase și a artei meșteșugului în lemn, putem spune că prin creațiile sale meșterul dă viață lemnului. A deprins această dragoste de a sculpta în lemn, de când era copilandru, acum având vârsta de 43 de ani, „furând” acest meșteșug de la un meșter renumit care a fost o perioadă primar în localitatea Budești.

Marinca Maria
Meșter popular din localitatea Budești, nr. 892, 50 de ani. Confecționează cămăși și straie populare, țese la război, zgărduțe din mărgele ( barșoane), mărțișoare tradiționale care se poatră pe haină sau ascuns până la înflorirea mălinilor. Materialele folosite sunt: lâna și firul de cânepă. A deprins acest meșteșug de la bunică atunci cănd mergeau la șezători în Postul Crăciunului.

Petru Opriș
Pe valea Cosăului în localitatea Sârbi, la nr.143, tradițiile populare par a fi imprimate pentru veșnicie în firea oamenilor. În timp ce în alte zone meșteșugul s-a pierdut în negura vremii, Petru Opriș confecționează opinci de mai bine de cincizeci de ani, acum având vârsta de 67 de ani. Acest meșteșug l-a preluat de la tată, alături de care a lucrat ca și ucenic timp de 40 de ani. Meșterul spune că îndeletnicirea nu e foarte grea, însă necesită mare atenție. E un om hâtru și oricât ar fi de supărat, un zâmbet îi rasare pe chip.

Ciceu Maria
Arta populară și meseriile tradiționale îi conferă Maramureșului și celor două sate originalitate, autenticitate și identitate. La fel oferă și meșterul popular Ciceu Maria în vârstă de 52 de ani, din localitatea Budești de la nr. 818, care crează straie populare din lână torsă, toarce urzâtură pentru gubare, țese la război. Confecționează cergi de lănă, cioareci, pieptare, trăistuțe de lână. A prins dragoste de acest meșteșug când era copil de la mama ei.
Ciceu Anuța
Vestita țesătoare și creatoare de artă populară Ciceu Anuța în vârstă de 73 de ani, din localitatea Budești, ne prezintă atelierul unde brodează modele pentru costumele populare. În camera – expoziție pot fi admirate țolurile înflorate care drapează pereții, dolofanele perne albe, migălos brodate și așezate pe patul cu cergi mițoase Ne prezintă impresionanta zestre de cămăși țesute și cusute în casă, migălos ornamentate cu broderie sau ajustate alb pe alb, alteori în pastelate culori. Urmează fustele bogat plisate, pieptarele din lână, ciorapii și gubarele aspre de țurcană, strașnic îndesate-n piua și spălate-n vâltoare. Confecționează straie populare din lână toarsă, broderii pentru costumele populare, toarce lână, țese la răazboi, croșetează ciorapi din lână. A rămas orfană de la vârsta de șapte ani și neavând haine a început să își confecționeze singură.
Roman Ileana
Creatoarea de artă populară Roman Ileana în vârstă de 62 de ani, locuiește în Budești, la nr. 545. Crează frumoasele costume populare, realizate manual. Țese la război cergi, gubare, cămăși țărănești. Realizarea modelelor de pe cămăși necesită foarte mult timp și migală. Țese și toarce de la vârsta de 14 ani, învățând de la mama ei care i-a arătat cum se ține fusul în mână, cum se îndrugă și cum se toarce.
Mihoc Ileana
Aproape în toate gospodăriile din localitate există razboi de țesut. Având multe oi localnicii s-au ocupat cu prelucarea lânii, fiind una dintre îndeletnicirile femeilor. La fel este și meșterul popular Mihoc Ileana, în vârsă de 29 de ani, care locuiește în localitatea Sârbi, la nr.173 și care confecționează țesături din lână, dar si tors lână cu fusul. A deprins acest meșteșug de la mama ei alături de care lucrează. Aici se găsește o cameră țărănească de zestre unde se află ruda pe care sunt atârnate ordonat fețe de masă, țoluri, cearceafuri, ștergare țesute cu pricepere și dăruință. Cunoaște toate etapele de lucru pentru obținerea unei țesături: torsul lânii, urzitul firelor în războiul de țesut.
Haiducean Vasile
În satul Sârbi la nr. 173, în gospodăria lui Haiducean Vasile se află o zestre moștenită de la părinți. Deține mașină de dăracit (foșalauă), piuă, vâltoare, horincie. Aici s-a aflat prima moară din sat datând de la 1700. În anii 50* moara a fost confiscată de către comuniști. În anii 80 a refacut piua folosită pentru țesăturile de lână, o vâltoare numită și „ mașina de spălat” a satului și a cumpărat mașina de dărălit care se află în stare de funcționare, la fel si piua, toate acționate alternativ prin forța apei.
Borodi Vasile
Printre alte ocupații, în satul Sârbi se află un renumit meșter care confecționeză vestitele clopuri de din paie de grâu și din taloș de lemn de plop. Vestitul făuritor Borodi Vasile în vârstă de 61 de ani, locuiește în Sârbi la nr. 180. Meseria de clopar nu-i ușoară, ea cere multă migală, răbdare la împletit, cusut și ornamentat. A deprins această îndeletnicire la vârsta de 25 ani, fiind ucenic pe lângă meșterul Dialog Ioan (Raiu) din Sârbi.
Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.
Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.