Biserica din Josani (Budeşti)
Biserica a fost inclusă pe lista patrimoniului mondial al UNESCO în decembrie 1999. Această biserică a fost construită în anul 1643 din lemn de stejar în stil maramureşean, fiind expresia priceperii dobândite de-a lungul timpului în prelucrarea lemnului, exprimând cultura şi tradiţia comunităţii. Purtând hramul Sfântului Nicoară (denumirea veche a Sfântului Nicolae), biserica se remarcă atât prin simplitatea liniilor şi armonia culorilor din picturile icoanelor pe lemn şi pe sticlă, cât şi prin particularităţile acestei construcţii, având în jurul turnului principal alte 4 turnuri mai mici. De asemeni, aici se păstrează din anul 1717 după lupta cu tătarii cămaşa de zale şi coiful haiducului legendar maramureşan „Pintea Viteazul”.
Biserica Budești – Susani
Având același hram – „Sf. Nicolae” , biserica din Susani a fost construită în anul 1760. Zidirea acestei biserici s-a facut pe locul uneia mai vechi. Dovadă sunt „ușile împărătești ” . turnul clopotniță este prevăzut cu un foișor extins mult în exterior, având arcade laterale. Pictura interioară înfățișează scene de o mare inspirație și frumusețe. Se remarcă Iisus pe cruce,Fecioara Maria, Cei 12 Apostoli, Drumul Crucii. Și în preajma bisericii din Susani se află o „masă a moșilor” . Aceasta este formată din multe bucăți de piatră, impresionante prin dimensiunile și greutatea lor, care, cu siguranță, au pus la încercare aducerea lor, cu tehnica rudimentară de atunci, la locul așezării.
Biserica din Susani (Sârbi) „Sfânta Cuvioasă Parascheva”
A fost construită tot din lemn de stejar, în jurul anul 1639, păstrând portalul de intrare ca fiind una din cele mai remarcabile piese de acest gen din ţară, mesajul portalului traducându-se printr-un calendar bizantin. Sculptura portalului oferă o cheie de descifrare a limbajului în lemn, pierdută de două secole din tradiţia românească de a construi. Cele mai surprinzătoare elemente arhaice constau în forma acoperişului vechi şi în interiorul acestei cum se trece dinaintea iconostasului.
Biserica din Sârbi – Josani
Biserica de lemn din Josani in satul Sarbi, Maramures, a fost construita din lemn de stejar in jurul anului 1685. Aceasta este ctitoria familiei nobile Dunca de Sarbi, care a stapanit aceasta parte de jos a satului in aceea epoca si a fost neintrerupt patroana bisericii pana la sfarsitul secolului 18. Aceasta inseamna ca familia Dunca de Sarbi a ingrijit si inzestrat biserica si a intretinut un preot in ea timp de mai mult de o suta de ani.
In partea de sus din sat, pe locul asezarilor medievale Balotesti si Camarzana, exista o biserica de lemn mai veche, din 1639, cunoscuta sub numele de Sarbi Susani, ctitoria nemesilor din acea parte a satului. Biserica a fost construita din grinzi masive de stejar, de o grosime mai mare de jumatate de metru, in stilul obisnuit al bisericilor maramuresene din secolul al XVII-lea.
Manăstirea „Sfinții Împărati Constantin și Elena”
Mănăstirea este așezată în mijlocul pădurii de brad, se află la șase kilometri de centrul comunei. Până să ajungi în acel loc de basm, întalnești în cale peisaje impresionante: de jur împrejur păduri de brad și izvoare de apă cristalină. E o adevarată oază de liniște, iar atmosfera încarcată de tăcere te mângâie din primul moment în care pășesti în acel loc unde expresia „rupt din rai” devine realitate. Odată ajuns, ceva venit de mai presus de ființă te face să eziți să calci firul ierbii sau să rostesti o simplă vorbă, pentru că ai sentimentul că acea ordine atât de perfectă s-ar putea destrăma. Construcția mănăstirii a început în 1995, când s-a pus piatra de temelie. Istoria lăcașului de cult e una mult mai veche. Tradiția locală spune că în comună a existat o mănăstire de călugări prin anii 1703, iar pragul bisericii de atunci a fost trecut chiar de Sfântul Iosif Mărturisitorul, considerat ocrotitorul Maramureșului și al Sătmarului. La mănăstirea din Budești vin numeroși oameni dornici să fie mai aproape de Dumnezeu și pentru că sunt convinși că, în acest loc în care liniștea e de nepătruns, rugăciunea lor va ajunge mai repede la Tronul Ceresc. De hram sau de marile praznice vin chiar și peste o mie de credincioși. Pelerinii care doresc să rămână peste noapte aici sunt cazați în tradiționala casă construită pentru oaspeți.
.
Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.
Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.