Portul popular din Marmureş deţine multe note de sobrietate, frumuseţe şi incontestabilă vechime. Acesta este compus, în cazul femeilor, din cămașă, ţesută în casă la războiul de ţesut, făcută fie din pânză de in şi cânepă pentru zilele de lucru, fie doar din bumbac pentru zilele de sărbătoare şi fiind realizate într-o bogată paletă de combinaţii, ce dovedesc fantezia şi talentul înnăscut al femeilor, care se transmit din generaţie în generaţie. Pe lângă cămaşă, costumul popular mai cuprinde şi poalele, care sunt de fapt o fustă ţesută în casă din pânză albă, făcute din acelaşi material ca şi cămaşa, care sunt mai largi şi încreţite puţin la talie, peste care se aşează în cele din urmă cele două zadii.
În ceea ce priveşte portul popular al bărbaţilor din Maramureş, se observă că este alcătuit din cămaşă, ţesută din pânză albă de bumbac, care este cusută simplu cu broderii la gât şi la mâneci, cu mătase albă sau galbenă, iar mânecile cămăşii sunt largi, lungi sau trei sferturi şi se termină cu „cipca cu coltişori” la camăşile de sărbătoare. Costumul este întregit de pantaloni, numiţi „gatii”, care se poartă vara şi care sunt largi şi scurţi, până deasupra gleznelor, aceştia sunt în acelaşi timp foarte comozi şi sunt ţesuţi din pânză de bumbac albă. În ceea ce priveşte iarna, bărbaţii poartă aşa-numiţii „cioareci” simpli, din lână albă sau gri care sunt deosebit de călduroşi.
Comparativ cu alte zone etnografice, în Budeşti nu s-a renunţat de tot la portul popular tradiţional acesta fiind purtat cu mândrie în zilele de sărbătoare şi la evenimentele deosebite din viaţa culturală şi socială a satului şi a locuitorilor săi.

Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.
Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.