Comuna Budeşti face parte din zona etnografică a Maramureşului istoric, ţinut pitoresc în care tradiţia populară se păstrează încă vie, chiar şi în mileniul III şi care s-a remarcat prin originalitatea  şi bogăţia culturii sale populare, prin portul, porţile, bisericile, casele şi meşteşugurile populare. Astfel, în satele maramureşene de astăzi putem să întâlnim încă numeroase elemente de cultură arhaică, care evocă parcă vremuri de mult apuse, zona fiind practic un imens muzeu în aer liber, iar viaţa de zi cu zi a satului maramureşan fiind o adevarată întoarcere în timp.

În plus, pe aici circulă o serie de legende locale, dintre care amintim o legendă legată de trecerea lui Pintea Viteazul prin Budeşti, acesta călcând hotarul comunei de foarte multe ori. Una din legende este legată de borcutul ce se află la 3 km de intrarea în Budeşti, despre care se spune că a apărut din rugile lui Pintea către Dumnezeu: „Fiind slăbit şi obosit când se ascundea în acele locuri de potera împărătească, Pintea a început să se roage la Dumnezeu, iar cum se ruga, Dumnezeu a trăznit din senin în fag de a început o ploaie ce a durat o săptămână. Trăznit de fulger, trunchiul copacului a căzut şi s-a rupt, iar din mijlocul acestuia a început să curgă apă minerală, trunchiul păstrându-se până azi.”


Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să  vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site nu reprezintă  poziţia oficială  a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea  şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.

Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală  furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.